Objectieve verbeteringen aan het gehuurde

Laatst bijgewerkt op 2018-06-23 om 16:43:01

Onder het huidige recht kan het oude systeem van overnameverklaringen niet op dezelfde wijze als voorheen worden toegepast.
Na het verlenen van toestemming door de verhuurder aan (objectieve) verbeteringen, zal verwijdering van deze verbeteringen bij het einde van de huurovereenkomst niet verlangd kunnen worden van de vertrekkende huurder en van een opvolgend huurder, die deze verbeteringen niet heeft aangebracht, kan dit al helemaal niet worden verlangd.
Als de vorige huurder van zijn wegneemrecht geen gebruik heeft gemaakt, dan is het wegneemrecht uitgewerkt. De rechtspraak heeft toch soms toegestaan dat van dit recht na het einde van de overeenkomst gebruik werd gemaakt. Noot 108 De huurder kan hier dan ook geen vergoeding vragen aan de opvolgend huurder. Heeft de vertrokken huurder geen gebruik gemaakt van zijn wegneemrecht ten aanzien van veranderingen die geoorloofd zijn, dan kan hij van de verhuurder vergoeding vragen op grond van ongerechtvaardigde verrijking. De nieuwe huurder zal hoogstens via de huurprijs met een zekere vergoeding voor de veranderingen te maken kunnen krijgen.
Een overname tussen de nieuwe huurder en de vorige huurder van voorzieningen, die door deze vorige huurder in het gehuurde zijn aangebracht, heeft geen geldige juridische basis. Na het einde van de overeenkomst worden onroerende zaken door natrekking (alles wat in het gehuurde aard- en nagelvast zit) en/of door een contractuele bepaling eigendom van de verhuurder.