Huurder verzoekt herstel gebreken aan gehuurde

In artikel 7:206 BW wordt geregeld dat een verhuurder gehouden is om op verzoek van de huurder gebreken te herstellen. Uit de formulering van dit wetsartikel blijkt dat de verhuurder op verzoek van de huurder een gebrek aan het gehuurde moet verhelpen. Op grond van dit artikel mag de verhuurder alleen gebreken op verzoek van de huurder verhelpen; de verhuurder heeft op grond van dit artikel niet het recht dringende werkzaamheden op eigen initiatief uit te voeren.

Gegevens huurder

?

Als een natuurlijk persoon de eisende partij is, dan kan voor de brief worden volstaan met weergave van alleen de voorletters. Als de eisende partij een vennootschap is (besloten vennootschap, naamloze vennootschap) moet de volledige naam worden weergegeven: bijvoorbeeld de besloten vennootschap De Verhuurbaas BV, de naamloze vennootschap De Huurbaas NV; een vennootschap onder firma mag ook als eisende partij optreden. Bijvoorbeeld de vennootschap onder firma: De Huurbaas VOF. Natuurlijke personen “wonen” en vennootschappen (bedrijven) “zijn gevestigd”.

?

Hier wordt het adres van de huurder ingevuld. De straatnaam + plus huisnummer.

?

postcode invoeren. Door deze postcode in te voeren wordt de juiste rechtbank geslecteerd.

Gegevens verhuurder

?

Hier vult u de voorletters van de verhuurder in. Als er geen voorletters zijn als het gaat om een vennootschap, dan vult u niets in. Als er sprake van rechtspersoon, dan laat u dit veldje dus leeg en vult u het veldje van de contactpersoon in als die wel bekend is.

?

Als de verhuurder een vennootschap is dan is het verstandig de correcte naam te verifiëren bij de Kamer van Koophandel ( KVK). Een onjuiste naam in de brief kan problemen opleveren als er sprake is van een onjuiste benaming. In de daarop volgende procedure kan er sprake zijn van een rauwelijkse dagvaarding als in de dagvaarding een andere naam staat dan in de brief. Dat kan gevolgen voor de kostenverdeling hebben. Als in een procedure op een onjuiste naam verder wordt geprocedeerd kan dit tevens leiden tot afwijzing van de vordering. Een onjuiste naam kan in de procedure nog wel worden gecorrigeerd als het alle partijen duidelijk is om welke partij het gaat. Bij een verstekzaak kan een onjuiste naam voor problemen in de verdere executie leiden, omdat er dan geen mogelijkheid is om de naam te corrigeren en het vonnis dan een onjuiste naam vermeldt. Als naam van een besloten vennootschap moet dan bijvoorbeeld worden vermeld: de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid De Huurder BV; de vennootschap onder firma wordt als volgt benoemd: bijvoorbeeld de vennootschap onder firma De Huurder VOF.

?

Hier de straatnaam en huisnummer invullen.

?

Vlaardingen, Hoek van Holland.

Vordering

?

Vul hier de gebreken in die zich voordoen. Volgens artikel 7:206 lid 1 BW moet de verhuurder op eerste verzoek van de huurder zorgdragen voor herstel van het gehuurde. Dit verzoek kan feitelijk een briefje van een regel zijn met het verzoek het specifieke probleem te herstellen. De wet zegt niet eens dat een brief moet worden geschreven. Een briefje heeft als bewijs van het verzoek altijd de voorkeur. Pas na deze mededeling van de gebreken mag de huurder conform artikel 7:206 lid 3 BW het zelfklusrecht toepassen. Als de verhuurder niet reageert op deze mededeling, dan wordt de verhuurder chadeplichtig voor gevolgschade als gevolg van het gebrek aan de eigendommen van de huurder. Zelfklusrecht: Als de verhuurder niet binnen gestelde termijn herstel ter hand heeft genomen, dan mag de huurder herstel zelf ter hand nemen en de redelijke kosten van herstel verrekenen met de huur. Termijn zes weken: Na verloop van een termijn van zes weken na het verzoek tot herstel mag er bij de Huurcommissie huurverlaging worden gevraagd gedurende de periode zolang het gebrek voortduurt. Conform artikel 7:257 BW jo artikel 7:207 BW kan het verzoek tot huurverlaging niet langer terugwerken dan zes maanden voor indiening van het verzoek voor sociale woonruimte. Voor vrije sector woonruimte geldt dit niet. De huurder van vrije sector woonruimte is ook bevoegd binnen redelijke termijn na melding van dit gebrek de kwestie onder aandacht van de kantonrechter te brengen. De positie van de huurder van sociale woonruimte en die van vrije sector woonruimte verschillen dus enorm op dit punt.

contactpersoon

?

Als u hier en contactpersoon heeft vult u deze naam hier in. Als u geen contactpersoon heeft bij de verhuurder, dan vult u niets in.