Mededeling huurbeëindiging overeenkomst van korte duur.

In afwijking van artikel 228 lid 1 eindigt een voor bepaalde tijd voor de duur van: a. langer dan twee jaar aangegane huur ingeval van een woonruimte voor zover deze als zelfstandige woning is verhuurd, of b. langer dan vijf jaar aangegane huur ingeval van een woonruimte voor zover deze als niet zelfstandige woning is verhuurd, niet door het enkele verloop van de huurtijd; zij kan door elk van beide partijen worden opgezegd tegen een voor de betaling van de huurprijs overeengekomen dag, niet vallend voor het verstrijken van de bepaalde tijd. Op een voor bepaalde tijd voor de duur van twee onderscheidenlijk vijf jaar of korter aangegane huur is artikel 228 lid 1 onverkort van toepassing, mits de verhuurder niet eerder dan drie maanden maar uiterlijk een maand voordat die bepaalde tijd is verstreken, de huurder over de dag waarop die huur verstrijkt schriftelijk informeert. Indien de verhuurder de verplichting, bedoeld in de tweede volzin, niet nakomt, wordt de huurovereenkomst na het verstrijken van de bepaalde tijd, bedoeld in die volzin, voor onbepaalde tijd verlengd. De voor bepaalde tijd aangegane huur, bedoeld in de tweede volzin, kan door de huurder voor het verstrijken van de bepaalde tijd worden opgezegd tegen een voor betaling van de huurprijs overeengekomen dag. Indien na afloop van een voor bepaalde tijd van twee onderscheidenlijk vijf jaar of korter aangegane huur met dezelfde huurder aansluitend opnieuw een huurovereenkomst wordt aangegaan, wordt deze laatste overeenkomst opgevat als een verlenging voor onbepaalde tijd van eerstgenoemde huurovereenkomst. Deze wijze van huurbeëindiging geldt niet voor de diplomatenclausule (artikel 7:274 lid 2 BW), de Leegstandwet (zie Leegstandwet) en de overeenkomst naar aard van korte duur (7:232 lid 2 BW)

Gegevens verhuurder

?

Als de eisende partij een vennootschap is (besloten vennootschap, naamloze vennootschap) moet de volledige naam worden weergegeven: bijvoorbeeld de besloten vennootschap De Verhuurbaas BV, de naamloze vennootschap De Huurbaas NV; een vennootschap onder firma mag ook als eisende partij optreden. Bijvoorbeeld de vennootschap onder firma: De Huurbaas VOF. Natuurlijke personen “wonen” en vennootschappen (bedrijven) “zijn gevestigd”.

?

Hier de straatnaam en huisnummer invullen.

Gegevens huurder

?

Als de huurder een vennootschap is vult u hier een streepje in (-)

?

Als de huurder een vennootschap is dan is het verstandig de correcte naam te verifiëren bij de Kamer van Koophandel ( KVK). Een onjuiste naam in de brief kan problemen opleveren als er sprake is van een onjuiste benaming. In de daarop volgende procedure kan er sprake zijn van een rauwelijkse dagvaarding als in de dagvaarding een andere naam staat dan in de brief. Dat kan gevolgen voor de kostenverdeling hebben. Als in een procedure op een onjuiste naam verder wordt geprocedeerd kan dit tevens leiden tot afwijzing van de vordering. Een onjuiste naam kan in de procedure nog wel worden gecorrigeerd als het alle partijen duidelijk is om welke partij het gaat. Bij een verstekzaak kan een onjuiste naam voor problemen in de verdere executie leiden, omdat er dan geen mogelijkheid is om de naam te corrigeren en het vonnis dan een onjuiste naam vermeldt. Als naam van een besloten vennootschap moet dan bijvoorbeeld worden vermeld: de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid De Huurder BV; de vennootschap onder firma wordt als volgt benoemd: bijvoorbeeld de vennootschap onder firma De Huurder VOF. Dit soort contracten wordt echter voornamelijk met natuurlijke personen gesloten. Als er sprake is van contractuele medehuur of (wettelijke) medehuur, dan adviseer deze mededeling aan ieder der huurder afzonderlijk te doen. Hoewel de wet aan deze mededeling deze eisen niet stelt, lijkt mij dit toch het veiligst.

Inhoud van de mededeling

?

In afwijking van artikel 228 lid 1 eindigt een voor bepaalde tijd voor de duur van: a. langer dan twee jaar aangegane huur ingeval van een woonruimte voor zover deze als zelfstandige woning is verhuurd, of b. langer dan vijf jaar aangegane huur ingeval van een woonruimte voor zover deze als niet zelfstandige woning is verhuurd, niet door het enkele verloop van de huurtijd; zij kan door elk van beide partijen worden opgezegd tegen een voor de betaling van de huurprijs overeengekomen dag, niet vallend voor het verstrijken van de bepaalde tijd. Op een voor bepaalde tijd voor de duur van twee onderscheidenlijk vijf jaar of korter aangegane huur is artikel 228 lid 1 onverkort van toepassing, mits de verhuurder niet eerder dan drie maanden maar uiterlijk een maand voordat die bepaalde tijd is verstreken, de huurder over de dag waarop die huur verstrijkt schriftelijk informeert. Deze mededeling moet dus niet eerder dan drie maanden maar uiterlijk een maand voordat die bepaalde tijd is verstreken worden gedaan. Als dat te vroeg of te laat gebeurt, dan ontstaat een overeenkomst voor onbepaalde tijd.