FAQ Bedrijfsruimte – De opzegging – Beëindiging van de huur van rechtswege is niet mogelijk

Eindigt de huurovereenkomst zonder gesloten beëindigingsovereenkomst na opzegging na de overeengekomen periode van vijf jaar?

De huurovereenkomst blijft in stand tot het moment dat de rechter de beëindiging van de overeenkomst heeft uitgesproken. Dit geldt dus als een van de partijen zich tegen de opzegging verzet. Dit betekent dat de verhuurder na opzegging van de huur altijd naar de rechter moet gaan om de huur daadwerkelijk te beëindigen als de huurder niet instemt met de opzegging. De rechter heeft de vrijheid om de huurovereenkomst op een later tijdstip te doen eindigen dan waartegen is opgezegd.

Kan de rechter in zijn uitspraak de huur met terugwerkende kracht beeindigen?

Neen. De rechtbank kan dus niet in het kader van de opzegging de huur op bijvoorbeeld 1 maart 2000 beeindigen en de ontruiming op 1 september 2001 vaststellen. De huurbeeindiging en de ontruimingsdatum moeten allebei vallen op 1 september 2001.

Moet de verhuurder ook een ontruimingsvonnis bij de rechter halen als de huurder na instemming met de opzegging het gehuurde niet verlaat?

Ja. De vordering zal dan luiden dat de huurder zonder recht of titel in het gehuurde zit. Op grond van deze constatering zal de verhuurder doorgaans een verklaring voor recht vorderen dat de bewuste huurder zonder recht of titel het gehuurde gebruikt; voorts zal de verhuurder vorderen dat de rechter ontruiming van het gehuurde uitspreekt en dat ontruiming plaats kan vinden met behulp van de politie als de huurder het gehuurde na verkrijging van vonnis waarin een en ander staat bevestigd niet vrijwillig wenst te verlaten.