FAQ Bedrijfsruimte – De opzegging – Uitvoerbaar bij voorraad verklaring

Wat betekent in het kader van de ontruiming een uitvoerbaar bij voorraad verklaring?

Ondanks het feit dat er rechtmiddelen open staan mag de in eerste aanleg in het gelijk gestelde verhuurder toch tot ontruiming van de huurder over gaan. De verhuurder doet dat wel op het risico dat de executie achteraf onrechtmatig blijkt te zijn geweest al de verhuurder in hoger beroep in het ongelijk wordt gesteld.

Is uitvoerbaar bij voorraad verklaring bij huurovereenkomsten van bedrijfsruimten steeds mogelijk?

Ja, tenzij uit de wet of uit de aard der zaak anders voortvloeit.

Wordt uitvoerbaar bij voorraad verklaring automatisch toegewezen?

Neen. Volgens artikel Uit 7:295 BW valt op te maken dat uitvoerbaarbijvoorraadverklaring niet de regel is, maar de uitzondering. De eisende partij moet de uitvoerbaarbijvoorraadverklaring vorderen. De rechter kan zijn vonnis uitvoerbaar bij voorraad te verklaren als het verweer van de huurder hem kennelijk ongegrond voorkomt.

Heeft de rechter vrije beslissingruimte om de vordering tot uitvoerbaar bij voorraadverklaring af te wijzen?

Ja. De regeling heeft de strekking te voorkomen dat de verhuurder geen mogelijkheid heeft het gehuurde te ontruimen als er sprake is van een kennelijk ongegrond verweer van de huurder en er nog een mogelijkheid van hoge beroep tegen het vonnis voor de huurder open staat. Het staat de rechter dus vrij om het vonnis uitvoerbaar bij voorraad te verklaren als hij van mening is dat de huurder geen relevant verweer heeft en slechts hoge beroep in stelt om daarmee beƫindiging van de huur uit te stellen. De rechter wordt wel geacht van deze mogelijkheid (uitvoerbaar verklaring bij voorraad) spaarzaam gebruik te maken om het recht van de huurder in hoger beroep niet zinloos te maken.
De wet heeft aldus gekozen voor een systeem, waarin een beĆ«indiging van de huurovereenkomst door de rechter niet “standaard” uitvoerbaar bij voorraad wordt verklaard; de eiser moet dit vorderen. Als de rechter de vordering tot uitvoerbaarverklaring toewijst, dan moet hij deze veroordeling motiveren. Ontbreekt deze motivering in het vonnis, dan kan de huurder een executiegeschil starten om de executie alsnog te laten stoppen. Dit werd onder meer beslist in de uitspraak van de rechtbank Rotterdam van 18 juli 2006, WR2006-11, pagina 393.