FAQ Bedrijfsruimte – Wijziging huurprijzen – Wijziging huurprijs in de (eerste) overeengekomen periode niet mogelijk

Wat is de reden dat wijziging van de huurprijs binnen de overeengekomen periode niet mogelijk is?

De strekking van artikel 7:303 BW is dat de huurprijs niet binnen de overeengekomen eerste huurtermijn wordt aangepast. Dit is het gevolg van de contractsvrijheid, die de wet aan partijen heeft gegeven . Onder de overeengekomen duur moet worden verstaan de duur waarvoor de overeenkomst in eerste aanleg is aangegaan, dat wil zeggen ongeacht een eventuele mogelijkheid tot verlenging door gebruikmaking van een optie.

Speelt de mogelijkheid tot wijziging door onvoorziene omstandigheden nog een rol?

Nauwelijk. Vaak wenst een huurder de huurprijs te wijzigingen, omdat de zaken tegenvallen. Dit is geen onvoorziene omstandigheid, maar bedrijfsrisico.

Wat is dan wel een voorbeeld van een onvoorziene omstandigheid?

Een wettelijke wijziging die niet te was voorzien. Zo was het voor ingangsdatum van het huidige artikel 7:303 BW ook mogelijk om de huurprijs binnen de overeengekomen periode telkens na een periode van vijf jaar te laten herzien. Huurders die een huurovereenkomst hadden gesloten voor twintig of dertig jaar zagen bij invoering van het wettelijke wijziging deze mogelijkheid uit hun handen glippen. De rechter vond in zijn uitspraak van 1 augustus 1989 deze wijziging van de wet niet door de huurder was te voorzien, waardoor de mogelijkheid van huurprijswijziging om de vijf jaar toch mogelijk moest worden geacht op grond van artikel 6:258 BW.