Onderhoud geiser, gashaard en boiler

Laatst bijgewerkt op 2018-07-24 om 18:26:41

De geiser, gashaard en de boiler zijn roerende zaken die door de verhuurder ter beschikking gesteld kunnen worden. Een woning zonder warmwaterpunt hoeft niet zonder meer een gebrek op te leveren. Als de woning bijvoorbeeld geen geiser heeft dan kan de verhuurder de huurder laten kiezen zelf een geiser te huren, of ten behoeve van de huurder een geiser te huren of de huurder een geiser ter beschikking te stellen. Als de verhuurder de huurder een geiser ter beschikking stelt, mag er een gebruiksvergoeding in rekening worden gebracht.
De gebruiksvergoeding die in rekening gebracht mag worden voor het gebruik van de geiser, gashaard en boiler is afhankelijk van de verwachte levensduur van de zaak. Over het algemeen gaat de Huurcommissie bij een gevelkachel, kleine boiler en geiser uit van een geschatte levensduur van tien jaar. Ditzelfde geldt voor huishoudelijke en technische apparaten en laminaat, voor zover deze zaken bestemd zijn voor één woonruimte (zie Beleidsboek servicekosten en nutsvoorzieningen van de Huurcommissie 2016, bladzijde 18). De levensduur van overige roerende zaken wordt doorgaans op vijf jaar geschat. De Huurcommissie kan hiervan afwijken en een vergoeding vaststellen die uitgaat van een kortere of langere levensduur. Als verhuurder het eigendom van de boiler, geiser of gevelkachel heeft, kunnen naast de gebruiksvergoeding ook de kosten van de kleine herstellingen aan deze apparatuur in de servicekosten worden opgenomen. Als uitgangspunt geldt evenwel dat het totaalbedrag van gebruiksvergoeding en kleine herstellingen niet hoger mag zijn dan het huurbedrag dat normaliter door het nutsbedrijf in rekening wordt gebracht voor dergelijke apparatuur. Indien de verhuurder zelf huurt van een nutsbedrijf of een derde, dan kan het huurbedrag inclusief de eventuele extra kosten van onderhoud en keuring volledig aan de huurder worden doorberekend.

Als de huurder door de verhuurder wordt gedwongen zelf een huurovereenkomst met de installateur te sluiten, en de huurder wordt benadeeld door een dergelijk beding, omdat er een onredelijke hoge vergoeding wordt gevraagd, dan kan de huurder beroep doen op nietigheid van dit beding op grond van artikel 7:264 BW (Huurrecht @ctueel 2016-17, Verhuur van een geiser aan de huurder van je woning? Hoe zit dat? Door mr P.G.A. van der Sanden).