Verzoekschrift verlenging ontruimingstermijn 7:230a Bedrijfsruimte

Heeft de huur betrekking op een gebouwde onroerende zaak of gedeelte daarvan en is die zaak of dat gedeelte noch woonruimte, noch bedrijfsruimte in de zin van deze titel, dan kan de huurder na het einde van de huurovereenkomst de rechter verzoeken de termijn waarbinnen ontruiming moet plaats vinden, te verlengen. Het verzoek moet worden ingediend binnen twee maanden na het tijdstip waartegen schriftelijk ontruiming is aangezegd. Formele vereisten aan het verzoekschrift tot verlenging van de ontruimingstermijn. Het verzoekschrift moet bij de kantonrechter van de bevoegde rechtbank in tweevoud worden ingediend als er sprake is van een verhuurder die is verenigd in één persoon. Als de verhuurder uit meerdere personen bestaat dan moet ieder van de verhuurders plus de rechter een exemplaar van het verzoekschrift ontvangen. Dit verzoek tot verlenging van de ontruimingstermijn moet worden ingediend binnen twee maanden na het tijdstip waartegen de ontruiming van het gehuurde is aangezegd. In het geval dat de huurovereenkomst wordt opgezegd met ontruimingsaanzegging tegen 31 december 2013 betekent dit dat het verzoekschrift de rechtbank uiterlijk 28 februari 2014 moet hebben bereikt. Dit is een vervaltermijn. Een vervaltermijn kan niet worden gestuit. Door te late indiening vervallen de rechten van de huurder om verlenging van de schorsing te vragen.

Gegevens verzoekende partij

?

De verzoeker dient haar/zijn volledige voornamen en naam te vermelden (bijvoorbeeld: Jan Pieter Klaas Jansen). Als de eisende partij een vennootschap is, dan neemt u de juiste gegevens over die in de KvK staan vermeld. Let er goed op dat deze partijen dezelfde zijn als die in de huurovereenkomst staan vermeld. als de eisende partij een vennootschap is (besloten vennootschap, naamloze vennootschap) moet de volledige naam worden weergegeven: bijvoorbeeld de besloten vennootschap De Verhuurbaas BV, de naamloze vennootschap De Huurbaas NV; een vennootschap onder firma mag ook als eisende partij optreden. Bijvoorbeeld de vennootschap onder firma: De Huurbaas VOF.

?

verzoeker dient haar/zijn woonplaats/vestigingsplaats te vermelden en de woonplaats moet in Nederland worden gekozen (als de eiser bijvoorbeeld in het buitenland woont);

?

Vul hier het adres in waarnaar de rechtbank de post moet sturen.

?

Vul hier de postcode van het postadres waarnaar de rechtebank berichten moet sturen.

Gegevens gehuurde pand

?

Vul hier de gemeente en de plaats in waarin het gehuurde pand is gelegen

?

Vul hier het adres van het gehuurde pand in

?

Vul de postcode van het gehuurde pand in

Verweerder

?

Als de verwerende partij een natuurlijke persoon is, dan moet u de voorletters en de naam invullen. Als de verweerder een vennootschap is, dan neemt u de juiste gegevens over die in de KvK staan vermeld. Let er goed op dat deze partijen dezelfde zijn als die in de huurovereenkomst staan vermeld. Als de verweerder een vennootschap is (besloten vennootschap, naamloze vennootschap) moet de volledige naam worden weergegeven: bijvoorbeeld de besloten vennootschap De Verhuurbaas BV, de naamloze vennootschap De Huurbaas NV; een vennootschap onder firma mag ook als eisende partij optreden. Bijvoorbeeld de vennootschap onder firma: De Huurbaas VOF.

?

Postcode verweerder invullen

?

vul hier de woonplaats van verweerder in.

Gegevens over het verzoek

?

Vul hier de bestemming van het gehuurde in.

?

vul hier de datum in waarop de verhuurder heeft gezegd dat u het gehuurde moet verlaten. Als alleen de huur is opgezegd, maar er is geen datum genoemd waartegen het gehuurde ontruimd dient te worden, dan is de termijn nog niet gestart waarbinnen verlenging van de ontruimingstermijn gevraagd kan worden. Zie artikel 7:230a BW laatste zinsnede: "Het verzoek moet worden ingediend binnen twee maanden na het tijdstip waartegen schriftelijk ontruiming is aangezegd".

?

In artikel 7: 230a lid 5 BW dat de verlenging van de ontruimingstermijn voor ten hoogste een jaar kan worden gegeven na het eindigen van de huurovereenkomst (met dien verstande dat de termijn tweemaal met een jaar kan worden verlengd) en het starten van de ontruimingstermijn van 2 maanden. Uit het eerste lid van dit artikel blijkt dat de wettelijke termijn van ontruimingbescherming begint te lopen vanaf de ontruimingsaanzegging. Volgens lid 5 van dit artikel kan de verlenging van de ontruimingstermijn worden uitgesproken voor een termijn van ten hoogste een jaar na het eindigen van de overeenkomst. Deze termijn kan op verzoek van de huurder nog tweemaal telkens met ten hoogste een jaar worden verlengd. Het verzoek tot verlenging moet uiterlijk een maand voor het verstrijken van de termijn worden ingediend. Het eerste verzoek kan dus over maximaal 10 maanden gaan, namelijk de 2 maanden wettelijke bescherming tot de maximum termijn van 12 maanden. Het verzoek om verlenging betreft na de eerste periode kan dus wel gaan om 12 maanden. Vraag niet meer maanden dan nodig is. Als u 4 maanden extra nodig heeft om het gehuurde te ontruimen, dan heeft het geen zin om 10 maanden verlening te vragen

?

Vul hier de datum van de voorgestelde verlenging in. Voorbeeld: de huurovereenkomst is opgezegd tegen 1 januari 2020. Ontruimingsdatum is aangezegd op 31 december 2019. De wettelijke ontruimingsbescherming eindigt 28 februari 2020. Als u 10 maanden verlenging verzoekt dan verzoek u verlenging tot tot en met 31 december 2020.

?

De afweging van belangen door de rechter wordt als volgt toegepast.De rechter wijst het verzoek toe als hij van mening is dat de belangen van de huurder door de ontruiming ernstiger worden geschaad dan die van de verhuurder. De huurder moet daarom goed zijn redenen om verlenging te eisen hier aangeven.

?

geef hier de reden van de verhuurder weer om het gehuurde ontruimd te willen hebben. Als de verhuurder geen bepaalde redenen opgeeft kan de belangenafweging in zijn nadeel uitpakken.