Laatst bijgewerkt op 2021-12-18 om 23:26:49

Met deze pagina kunt u de bevoegde rechtbank (kantonzaken) eenvoudig vinden. Voor huurzaken vult u de postcode van de plaats waar het gehuurde is gelegen in.

Volgens artikel 103 Rv is de rechtbank van het rayon waar de gehuurde woonruimte of huur van bedrijfsruimte in de zin van artikel 290 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek is gelegen uitsluitend bevoegd over de zaak te oordelen.

In andere huurzaken zoals van 7:230a BW-bedrijfsruimte is de rechter mede bevoegd binnen wiens rechtsgebied de zaak of het grootste gedeelte daarvan is gelegen. Voor andere zaken gelden andere criteria. Zo is in andere zaken vaak de rechter van de plaats waar de gedaagde partij woont bevoegd een oordeel over de zaak te geven.

U vult de postcode in ZONDER TE ENTEREN. Na invulling van de postcode wordt de bevoegde rechtbank getoond.

Het mailadres geeft indien aanwezig een aantal mailadressen weer, die door de rechtbank, afdeling kantonzaken gehanteerd, wordt voor huurzaken. Het eerste adres geeft weer waar de dagvaardingen naartoe gestuurd kunnen worden. Het tweede adres geeft weer waar de verzoekschriften naartoe gestuurd kunnen worden en het derde adres geeft weer waar de kortgedingen ten behoeve van huurzaken naartoe gestuurd moeten worden. Bij sommige afdelingen kantonzaken ontbreken sommige mailadressen. Doorgaans moet dan het mailadres van een andere vestiging worden gebruikt. Dit is bijvoorbeeld ook van toepassing voor de rechtbank Midden-Nederland, afdeling Almere en Lelystad.