FAQ Bedrijfsruimte – De opzegging – De verhuurder wenst een krachtens een geldig bestemmingsplan op het verhuurde liggende bestemming verwezenlijken

Hoe moet het woord geldig worden gelezen ?

Het woord “geldig”in deze opzeggingsgrond moet worden gelezen als definitief. Het moet dus gaan om een bestemmingsplan dat definitief is goedgekeurd.

Moet een artikel 19 WRO als opzeggingsgrond worden aanvaard ?

Over de vraag of een artikel 19 procedure Wet Ruimtelijke Ordening gegeven vrijstelling als opzeggingsgrond kan worden aangevoerd antwoord de wetgever ontkennend. Er moet een geldend bestemmingsplan zijn, zodat het plan onherroepelijk moet zijn goedgekeurd. Art. 19 Wet op de Ruimtelijke Ordening ziet op de situatie dat voor een gebied waarvoor een voorbereidingsbesluit geldt of een ontwerp voor een herziening van het geldende bestemmingsplan, vrijstelling van het geldende bestemmingsplan kan worden verleend. Een dergelijke vrijstelling van het geldende bestemmingsplan kan derhalve niet zonder meer gelden als opzeggingsgrond.

Moet de verhuurder aantonen dat hij tot deze opzegging wordt genoopt?

Voor een succesvol beroep op deze opzeggingsgrond moet de verhuurder nog aantonen dat hij door de ontwikkeling van de gemeente (vervat in deze plannen) wordt genoopt tot verwezenlijking van deze bestemming. De verhuurder zal dus duidelijk moeten maken waarom e huurovereenkomst op grond van deze opzeggingsgrond niet langer voort kan duren.

Is de wachttijd van drie jaar op deze opzeggingsgrond van toepassing ?

Voor alle duidelijkheid: de wachttijd van drie jaren is op deze opzeggingsgrond niet van toepassing.