FAQ Bedrijfsruimte – Wijziging huurprijzen – Huurprijswijziging na verlenging een keer mogelijk

Kan de huurprijs na inroepen van een optierecht worden gewijzigd ?

Na verlenging door gebruik van een optie kan er een wijziging van de huurprijs tot stand worden gebracht. De rechter ziet een huurovereenkomst, waarin een optierecht zit verwerkt niet als een overeengekomen periode inclusief optierecht als dit optierecht feitelijk is ingeroepen.

Kan de huurprijs worden gewijzigd na verlenging van de overeenkomst met een overeengekomen periode?

Als tussen partijen gedurende de looptijd van de oorspronkelijke huurperiode wordt verlengd met een periode van tien jaren, dan wordt deze huurovereenkomst door deze verlenging niet als dezelfde huurovereenkomst gezien. Het gevolg van deze redenering is dat de huurprijs na verloop van de overeengekomen periode kan worden verhoogd.

Kan de huurprijs van een overeenkomst die oorspronkelijk voor een periode van twee jaar was aangegaan worden gewijzigd na verleniging van de huurperiode tot vijf jaar ?

De huurprijs kan na die periode van twee jaren worden aangepast als die niet overeenstemt met de vergelijkbare bedrijfsruimte ter plaatse.

Kan de huurder aanpassing van de huurprijs vragen als partijen al een huurprijs hadden bedongen die zou ingaan na de overeengekomen periode van 2 jaar?

Kamerstukken II 2000/01, 26 932, nr. 5 (Nota naar aanleiding van het Verslag), p. 12. De huurder wordt beschermd als partijen alvast een huurprijs hebben afgesproken die ingaat na de overeengekomen periode van twee jaar: de huurder kan dan desondanks deze gemaakte afspraak aanpassing van de huurprijs vragen.

Is er een constructie mogelijk waarbinnen de huurprijs niet kan worden gewijzigd ?

Het is goed mogelijk dat de huurprijs niet aangepast kan worden als partijen gedurende de huurperiode verklaren dat de einddatum als vermeld in de huurovereenkomst moet worden gelezen voor een datum die tien jaar verder ligt. In het kader van de contractsvrijheid lijkt het dat partijen op deze wijze de overeengekomen duur alsnog uit kunnen breiden. Dan is er geen mogelijkheid om de huurprijs tussentijds te wijzigen.

Is wijziging van de huurprijs door de huurder is ook mogelijk als partijen voor de tweede periode een huurprijs zijn overeen gekomen?

Als partijen in de huurovereenkomst hebben vastgelegd welke huurprijs voor de tweede huurperiode zal gelden, dan ontneemt dit in ieder geval de huurder op grond van artikel 7:291 BW niet het recht om op grond van artikel 7:303 BW een vordering tot vaststelling van de huurprijs in te stellen.

Wordt dit anders als er een huurprijs ten nadele van de huurder is overeengekomen ?

Als de huurprijs in het nadeel van de huurder is vastgesteld, dan lijkt de dwingend rechtelijke bepaling van 7:291 BW de huurder te hulp te komen. De huurder kan dan toch een wijziging van de huurprijs verzoeken.

Kan de huurprijs worden aangepast als er een prijs in het nadeel van de verhuurder is overeengekomen ?

Als de overeengekomen huurprijs ten nadele van de verhuurder is overeengekomen, dan lijkt de verhuurder daar op basis van de huidige wetgeving weinig tegen te kunnen doen. De wetgever heeft immers partij autonomie bij de bepaling van de afspraken voorop gezet, waarbij de huurder wordt beschermd, als deze afspraken in zijn nadeel zouden luiden.

Zijn partijen vrij in het maken van een afspraak over de huurprijs na het verstrijken van de eerste huurperiode?

Als partijen na het verstrijken van de eerste periode een huurprijs zijn overeengekomen, dan is er geen plaats meer voor rechtelijk ingrijpen als een van de partijen zich niet kan vinden in de huurprijs die voor de tweede huurperiode tussen partijen is overeen gekomen. Dit vloeit voort uit de partijautonomie, zoals die door de wet tot uitgangspunt is genomen. De huurder kan de rechter niet raadplegen als hij in de fase een voor hem ongunstige huurprijs is overeengekomen. De huurder kan immers een deskundige inschakelen om zich over de juiste huurprijs voor te laten lichten. Laat de huurder dit na, dan komt dit voor rekening en risico van de huurder.

Kunnen partijen ook vrijelijk een huurprijs overeenkomen na uitoefening van een optie tot verlenging van de huur?

Voor ingrijpen door de rechter is evenmin plaats als de huurprijs tussen partijen is overeen gekomen na uitoefening van een optie tot verlenging van de huur door de huurder.
Ook hier gaat de rechtspraak er van uit dat het op de weg van partijen ligt om een nadere huurprijs overeen te komen. Als partijen dan een nadere huurprijs zijn overeengekomen, dan kan de huurder zich na die afspraken zich niet tot te rechter wenden om die gemaakte afspraken aan te tasten.