De positie van het huurrecht in het wettelijke systeem

Laatst bijgewerkt op 2020-01-14 om 00:07:20

Het burgerlijk recht is in 9 wetboeken opgenomen en heeft een gelaagde structuur. Per rechtsgebied zijn eerst algemene regels opgenomen en vervolgens meer specifieke regels.De indeling van de rechtsgebieden per boek is als volgt:

1. Personen- en familierecht;

2. Rechtspersonen (Nederlands rechtspersonenrecht);

3. Vermogensrecht in het algemeen;

4. Erfrecht;

5. Zakelijke rechten;

6. Algemeen gedeelte van het verbintenissenrecht;

7. Bijzondere overeenkomsten;

7A. Bijzondere overeenkomsten; vervolg;

8. Verkeersmiddelen en vervoer;

10. Internationaal Privaatrecht.

Het huurrecht is in boek 7, titel 4 BW (bijzondere overeenkomsten) opgenomen. De andere wetboeken van het burgerlijke recht waarop in het kader van het huurrecht (de gelaagde structuur) voornamelijk op teruggegrepen wordt, zijn de boeken 3 BW en 6 BW.

Het huurrecht is een onderdeel van het burgerlijk recht of privaatrecht. Het burgerlijk recht of privaatrecht bestaat uit een materieel en een formeel gedeelte. Het materiële gedeelte stelt regels ten aanzien van de verhoudingen tussen burgers onderling en tussen burgers en zaken. Het formeel privaatrecht is het burgerlijk procesrecht, dat regels geeft op welke wijze een procedure voor de rechter gevoerd dient te worden.

In dit hoofdstuk wordt ingegaan op het materiële gedeelte. Het formele gedeelte wordt besproken in het hoofdstuk: ” Beknopte handleiding procederen “ op deze site.

Kenmerkend voor het burgerlijk recht en dus ook voor het huurrecht, is dat betrokkenen zelf het recht moeten activeren. Dit betekent dat de (ver)huurder zelf actie moet ondernemen als er zaken niet conform de overeengekomen afspraken worden geregeld. Er is, anders dan bij het strafrecht, geen centrale instantie die een zaak voor de rechter brengt. Indien iemand van mening is dat een recht is geschonden, dient diegene de zaak onder de aandacht van de rechter te brengen. Voor de huurder van niet-geliberaliseerde woonruimte geldt dat de huurder eenvoudig een zaak bij de huurcommissie aanhangig kan maken. In dit boek komt de rol van de huurcommissie in huurzaken met betrekking tot woonruimte uitgebreid aan de orde.